Luar Negara

Warisan ‘Guru Kedua’ kini tinggal di Malaysia

Dilahirkan di Farab berhampiran bandar kuno Otrar di wilayah Kazakhstan moden pada abad ke-9, Abu Nasr Al-Farabi adalah dan masih merupakan salah seorang ahli falsafah dan saintis intelektual yang paling terkenal dalam sejarah dunia Islam. Warisannya masih kekal hingga hari ini, sebelas abad setelah kematiannya di Damsyik pada tahun 950 Masihi.


Di mana sahaja sejarah pemikiran dan peradaban Islam diajarkan, dan kurikulumnya berkembang, al-Farabi sangat mungkin mendapat ruang untuk disebut dan dibincangkan, termasuk apakah pemikiran abad kesepuluhnya masih relevan dengan zaman kontemporari dan seterusnya. Di antara negara-negara Islam, di Iran dan Turki, pengajian Farab mendapat sambutan terbaik dan dengan cara yang hampir tidak terganggu dari akademik dan sarjana,

Menurut Prof Datuk Dr Osman Bakar, Profesor Filsafat Emeritus di Universiti Malaya, Iran dan Turki bukan satu-satunya negara Islam yang masih membincangkan dan membahaskan warisan kaya ‘The Second Teacher’, gelaran Al-Farabi terkenal sebagai pengakuan atas sumbangannya yang luar biasa kepada dunia Falsafah dan sains Islam. Malaysia menjadi bintang yang semakin meningkat dalam pengajian Al-Farabi dalam beberapa dekad terakhir.

Dr Osman Bakar mengatakan bahawa dalam empat dekad terakhir, Malaysia mungkin ditambahkan sebagai negara lain di mana pengaruh al-Farabi semakin meningkat dalam komuniti akademik.

“Jika kita menambahkan Indonesia lagi, maka dunia berbahasa Melayu, yang mempunyai jumlah penduduk lebih dari 250 juta orang dapat dilihat sebagai wilayah utama di dunia Islam di mana al-Farabi cepat mendapat pengaruh,” tambahnya.


Dr Osman menghuraikan “Kebangkitan Islam bermula pada awal 1970-an, dan program Islamisasi pengetahuan yang disertainya adalah faktor utama yang membantu mempromosikan minat pemikiran al-Farabi, khususnya di Malaysia. Semakin banyak akademik Malaysia kontemporari menganggap pemikiran falsafah al-Farabi mempunyai kaitan dengan wacana yang sedang berlangsung di negara ini mengenai falsafah sains dan peranan Islam dalam pembangunan negara dan negara”.


70-an dan 80-an adalah era ketika banyak akademik terkemuka di Malaysia membantu memperkenalkan Al-Farabi kepada masyarakat Malaysia. Dari tahun 1973 – 1977, Dr Osman Bakar menjadi kuliah di Universiti Nasional Malaysia, dan dia mengajar sejarah sains dalam peradaban Islam, sumbangan Al-Farabi adalah antara topik yang diajarkannya kepada pelajarnya.


Pada tahun 80-an, Al-Farabi mendapat pendedahan yang lebih besar kepada masyarakat Malaysia, dan buku pertama tentangnya muncul di Malaysia pada tahun 1986 ketika Prof Dato ‘Dr Idris Zakaria menulis bukunya mengenai teori negeri Al-Farabi, berjudul “Teori Kenegaraan al -Farabi ”.


Pada tahun 1987, Dr Osman menulis bukunya mengenai kehidupan Al-Farabi. Buku ini ditulis dalam bahasa Inggeris dan mendapat kepentingan kerana Akademi Sains Islam menerbitkannya. Banyak ahli akademik dan saintis terkemuka di Malaysia membaca buku itu. Tidak diragukan lagi ia merupakan kejayaan untuk legasi Al-Farabi di Malaysia. Pada tahun 1991 buku itu diterjemahkan ke bahasa Melayu. Dengan dua cetakan, beribu-ribu salinan dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu dijual kepada masyarakat Malaysia.


“Al-Farabi menjadi lebih terkenal di Malaysia ketika tesis kedoktoran saya diterbitkan pada tahun 1992 dengan tajuk Klasifikasi Pengetahuan dalam Islam. Enam bab pertama buku (daripada sebelas bab) adalah mengenai kehidupan, pemikiran, dan kepentingan al-Farabi, dan sistem falsafahnya, terutama klasifikasi sainsnya. Kemudian, buku itu diterjemahkan ke dalam bahasa Indonesia Indonesia, dan ia diterima dengan baik. ” Dr Osman menambah.


Dr Osman berpendapat bahawa penerbitan inilah yang membantu mempromosikan Al-Farabi dan ideanya di Malaysia. “Saya merasa gembira ketika bertemu dengan beberapa orang – bekas pelajar saya dan pembaca buku saya – yang memberitahu saya bahawa mereka mempunyai anak lelaki yang mereka namakan Al-Farabi, dan mereka mengucapkan terima kasih untuk itu!”, Katanya.


Usaha luar biasa ini masih teguh hingga kini, terutamanya dengan hubungan antara Kazakhstan dan Malaysia yang semakin berkembang dari segi pertukaran budaya dan pendidikan, dengan banyak projek yang diketuai oleh kedutaan Kazakhstan di Malaysia.

Duta Besar Kazakhstan BolatImanbayev semasa persidangan

Pada 24 November, Kedutaan Republik Kazakhstan di Malaysia bersama-sama dengan Universiti Nasional Al-Farabi Kazakh dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia menganjurkan konferensi video ilmiah antarabangsa Al-Farabi, Pemikir Sejagat, Perbincangan mengenai Al-Farabi Osman Bakar: Kehidupan , Pemikiran dan Kepentingan ». Itu adalah untuk memperingati ulang tahun ke-1150 ahli falsafah hebat Kazakhstan.


Dalam ucapan alu-aluan, Duta Besar Kazakhstan BolatImanbayev, Naib Rektor Pertama Universiti Nasional Al-Farabi Kazakh MukhambetkaliBurkitbayev dan Timbalan Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Ahmad Fariz Ismail, menyatakan keunikan acara ini dan kepentingannya dalam memperkukuhkan kerjasama dua hala, ilmiah dan pertukaran budaya antara Kazakhstan dan Malaysia.


Acara ini dihadiri oleh 233 peserta, termasuk akademik, saintis, dan penyelidik, dan buku Dr Osman telah dibincangkan, terutama peranan yang dimainkannya dalam memelihara warisan Al-Farabi di Malaysia dan dunia.
Tetapi Al-Farabi bukan sekadar peninggalan sejarah dan falsafah lama untuk dipelajari dan dibincangkan dalam konteks kajian falsafah semata-mata. Bagi Dr Osman, ada banyak perkara yang perlu dilakukan dipelajari dan dipraktikkan dari ajaran dan buku Al-Farabi dalam kehidupan moden dan perbahasan intelektual kita.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: