Luar Negara

Rakyat AS diberi vaksin COVID-19 Pfizer bermula Isnin

WASHINGTON – Rakyat Amerika Syarikat (AS) akan menerima vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech bermula esok, kata pegawai yang bertanggungjawab menguruskan operasi agihan vaksin itu, semalam.

Jeneral Gus Perna berkata, dos pertama akan dihantar hari ini, dan bermula pagi Isnin, pihaknya 100 peratus yakin dapat mengagihkannya kepada rakyat AS.

“Kami menjangkakan 145 tempat di seluruh negara akan menerima vaksin pada Isnin, 425 tempat lagi pada Selasa. Baki 66 tepat pada Rabu, sekali gus melengkapkan penghantaran awal vaksin Pfizer-BioNTech,” katanya kepada wartawan.

Sejumlah tiga juta rakyat AS dijangka menerima vaksin untuk pusingan pertama.

Pihak berkuasa kesihatan persekutuan AS menyarankan petugas kesihatan dan penghuni rumah penjagaan diberi keutamaan menerima vaksin itu, namun ia akan diputuskan setiap negeri.

AS menjadi negara keenam memberi lampu hijau kepada vaksin Pfizer pada Jumaat lalu, yang memiliki 95 peratus keberkesanan untuk menghalang jangkitan COVID-19.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS bagaimanapun menasihatkan individu yang mempunyai alahan yang teruk pada bahan dalam vaksin itu supaya tidak mendapatkan imunisasi berkenaan buat masa ini. – AFP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: