Luar Negara

Rai ulang tahun Kemerdekaan ke-30, Presiden Tokayev saran kepentingan pembaharuan dan identiti nasional

Kazakhstan – Tahun ini merupakan ulang tahun ke-30 sejak Kazakhstan merdeka pada tahun 1991. Presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev telah menerbitkan sebuah artikel “Kemerdekaan yang paling berharga”, yang memuatkan pesan kepada pembaca antarabangsa di akhbar YegemenQazaqstan.


Tokayev menyatakan bahawa walaupun 30 tahun dilihat sebagai satu tempoh yang singkat dengan piawaian sejarah, ini adalah keseluruhan era yang penuh dengan kesukaran, kemenangan, krisis dan pencapaian untuk Kazakhstan.


Presiden menggambarkan dekad pertama kemerdekaan sebagai “masa meletakkan asas untuk Kazakhstan baru”. Menyebut banyak peristiwa penting dalam dekad itu seperti memperkenalkan mata wang negara dan penciptaan angkatan tentera.

Pada dekad itu, Kazakhstan menjadi wilayah bebas senjata nuklear, dan ekonomi meletakkan langkah pertama untuk pembangunan.

Tokayev menambah bahawa dekad kedua dan ketiga kemerdekaan menyaksikan pertumbuhan ekonomi dan kenegaraan yang sebenar di negara ini, dengan pelaksanaan program negara warisan. Dalam dua dekad ini, Kazakhstan menjadi hab global untuk perniagaan, persidangan dan projek antarabangsa.

“Projek infrastruktur besar dilancarkan, seperti pembinaan koridor antarabangsa ‘Eropah Barat – China Barat’. Selain itu, pertumbuhan pembinaan perumahan dibangunkan dengan pesat dari sebelumnya,” katanya.

Presiden menegaskan pentingnya dekad ketiga dalam menyelesaikan semua masalah dengan persempadanan negara dan melancarkan program strategi “Kazakhstan 2050” dengan objektifnya adalah untuk memasuki senarai tiga puluh negara maju teratas di dunia.

“Kami telah menyelesaikan sepenuhnya masalah sempadan, Setelah menandatangani Konvensyen pada 2018 mengenai Status Undang-undang Laut Kaspia, persempadanan kita akhirnya ditentukan dan diperbaiki tidak hanya di darat, tetapi juga di laut,” tambahnya.

Menggambarkan gambaran keseluruhan dekad berikutnya di Kazakhstan, Presiden Tokayev mengatakan negara itu harus terus melaksanakan reformasi politik dan ekonomi dan memodenkan kesedaran masyarakat untuk membentuk identiti nasional yang disesuaikan dengan cabaran masa.

Tokayev menyatakan betapa pentingnya industri perfileman berkaitan dengan sejarah, terutama dengan banyak syarikat filem global mengalihkan perhatian mereka ke Asia. Dia mengatakan sejarah Kazakhstan kaya dengan plot unik yang boleh beralih ke filem besar seperti Era Golden Horde.

Presiden berkata sekarang adalah masa untuk para akademik dan sejarawan Kazakhstan untuk menulis sejarah negara itu dan menyampaikannya kepada khalayak antarabangsa, kepada bahasa dan budaya yang berbeza.

Dia menegaskan bahawa Kazakhstan akan memelihara dan melindungi tradisi dan bahasa semua etnik di negara ini dan mewujudkan peluang kepada semua masyarakat.

“Orang muda perlu memahami bahawa bercakap beberapa bahasa membuka peluang luas bagi mereka.”

Tokayev mengatakan bahawa pembaharuan politik bukanlah masalah satu hari atau setahun, tetapi ia juga tidak boleh dinafikan, dengan menyatakan bahawa pihak berkuasa harus selalu merasakan tanggungjawab mereka kepada rakyat.

Dia meyakinkan bahawa konsep “Negara Mendengar” akan berterusan dengan terbentuknya majlis nasional bagi membentuk kepercayaan dan pengembangan sivil masyarakat.

“Ini adalah hasil dari kebijakan yang bertujuan untuk mendemokrasikan negara dan memodenkan sistem politik” katanya lagi.

Bercakap mengenai pilihan raya yang akan datang, Presiden mengatakan bahawa ia akan menjadi langkah penting ke arah pembangunan parlimen pelbagai parti. Termasuk pandangan politik yang berbeza dari parti konservatif, hingga liberal dan sosialis.

“Matlamat kami adalah untuk melahirkan generasi berikutnya dengan keadaan yang stabil dengan ekonomi yang mantap serta asas spiritual, moral yang kuat.

Tokayev turut berharap agar negara terus maju dengan semangat patriotisme mesti dipelihara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: