Terkini

KKM analisis ratusan sampel telur tercemar

SHAH ALAM – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjalankan pemeriksaan lanjut terhadap ladang pengeluaran telur di Jeram, Kuala Selangor berikutan penemuan bakteria.

Pengarah kanan keselamatan dan kualiti makanannya berkata daripada 364 sampel telur ayam yang dianalisis, hanya dua daripadanya mengandungi Salmonella Enteritidis (SE), lapor Berita Harian.

“KKM mengambil maklum isu penarikan balik telur ayam keluaran Malaysia dari pasaran Singapura kerana dicemari bakteria SE seperti yang dilaporkan Agensi Makanan Singapura (SFA) Jumaat lalu.

“Laporan berkenaan juga menyatakan pihak SFA sudah mengarahkan telur ayam terbabit ditarik balik kerana dikesan tercemar dengan bakteria SE,” katanya.

Mohd Salim berkata SE hadir melalui pencemaran silang najis ayam atau semasa pembentukan telur jika jangkitan berlaku terhadap tisu pembiakan ternakan terbabit.

Jelasnya, pengendalian tidak sempurna boleh menyebabkan keracunan makanan (Salmonellosis) dan mengalami gejala seperti demam, kekejangan perut dan cirit-birit.

“Jika ragu-ragu dengan status keselamatan makanan di pasaran tempatan, pengguna boleh membuat laporan kepada pejabat kesihatan daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat,” katanya.

Kelmarin, Singapura mengarahkan empat pengimport untuk menarik balik pasaran telur yang dihasilkan Lay Hong Berhad Layer Farm di Jeram, sebagai langkah berjaga-jaga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: