Politik

Anwar sahkan perbincangan tidak rasmi Umno-PKR

Kuala Lumpur – Presiden PKR Anwar Ibrahim mengatakan bahawa terdapat perbincangan tidak rasmi antara partinya dan Umno mengenai kemungkinan kerjasama untuk pilihan raya umum (PRU) ke-15.

Anwar mengumumkan bahawa beliau akan mengadakan sidang media hari ini pada pukul 4.30 petang di mana dia dijangka akan menyentuh isu tersebut.

Dia juga dijangka mengulas mengenai tindakan beberapa wakil rakyat PKR yang meninggalkan parti baru-baru ini.

Melalui laporan dari Malaysiakini, sumber parti mengesahkan bahawa perbincangan tidak rasmi antara kedua-dua pihak telah diadakan.

Difahamkan, kedua-dua parti tidak berpuas hati dengan parti Bersatu yang diterajui Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang menerima penyertaan sejumlah anggota parlimen yang berpaling tadah dari Umno dan PKR.

Dalam wawancara bersama Utusan Malaysia baru-baru ini, Anwar berkata bahawa kerjasama itu tidak lebih daripada sekadar untuk menyelamatkan negara daripada kebobrokan.

Dia menekankan bahawa dalam beberapa siri perbincangan tidak rasmi yang diadakan antara kedua-dua pihak menunjukkan perkembangan “positif” dan kedua-duanya berjaya mencapai persefahaman.

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan bagaimanapun berkata bahawa dia tidak maklum mengenai perbincangan antara Umno dan PKR.

“Itu saya tak tahu, saya tak ada dan saya tak tahu,” katanya secara ringkas kepada pemberita di Alor Gajah, semalam.

Ini selepas dia menghadiri mesyuarat tertutup bersama pimpinan Umno Melaka yang turut dihadiri presidennya, Ahmad Zahid Hamidi.

Spekulasi mengenai kerjasama PKR-Umno bukan isu baru. Pada bulan Januari, Annuar Musa, yang dipecat dari jawatan setiausaha agung BN, mendakwa bahawa Zahid secara “hitam putih” menyokong Anwar dalam usaha menjatuhkan kerajaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: