Terkini

PDRM cadang guna tenaga solar tambah baik sekatan jalan raya

Johor Bahru – Berikutan dari peningkatan sekatan jalan raya sepanjang pandemik Covid-19, Polis DiRaja Malaysia berhasrat menambah kemudahan logistik dengan penggunaan teknologi solar.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata, selain ianya praktikal, murah dan mudah, teknologi itu boleh dijadikan aset di setiap balai Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

“Teknologi ini amat berguna sekiranya dapat dibekalkan kepada setiap balai PDRM untuk kemudahan pelbagai guna, bukan sahaja untuk sekatan jalan raya, Bahkan ia boleh dimanfaatkan untuk kegunaan yang selain waktu SJR

“Salah satunya contoh terputus bekalan elektrik di balai. Sungguhpun terdapat genarator, saya melihat penggunaan solar ini lebih efisien, paling praktikal, mudah disimpan dan murah,” katanya.

Pengasas Munawwareen, Aliza Abu Bakar (dua dari kiri) menunjukkan demonstrasi solar lights di sekatan jalan raya Ayer Keroh, Melaka.

Beliau ketika ditemui sebaik Majlis Makan Malam dan Kunjung Hormat Bersama Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, yang diadakan di Hotel Mutiara Johor Bahru, turut menzahirkan hasrat untuk berbincang dengan Koperasi Polis Diraja Malaysia Berhad dan Kop Mantap Berhad (KMB) bagi mendapatkan teknologi solar itu yang dibekalkan oleh syarikat Munawwareen Holdings Sdn Bhd.

“Kita akan mengadakan satu pertemuan dengan KOP Mantap Berhad dan pihak pembekal untuk membuat pembentangan, perbincangan, demo dan kita akan pertimbangkan keperluan ini, seterusnya membentangkan bajet kepada Kementerian Dalam Negeri,” ujarnya lagi.

Dari kiri Datuk Yatimah binti Sarjiman, Pengarah EPU, Tan Sri Abdul Hamid Bador Ketua Polis Negara, Dato’ Mohamad Asri Bin Haris Ketua Pegawai Eksekutif KOP Mantap Berhad, Dato’ Seri Ayob Bin Yaakob Pengerusi KOP Mantap Berhad

Terdahulu, sebelum makan malam
itu diadakan, acara sebelah pagi dihangatkan dengan program Lawatan Kerja KOP MANTAP Berhad Ke Kontinjen Zon Selatan (membabitkan tiga negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Munawwareen Holdings Sdn Bhd, juga merupakan salah satu penaja utama lawatan berkenaan, turut membekalkan keperluan seperti pelitup muka dan air mineral kepada petugas barisan hadapan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: