Bisnes

Food Purveyor melabur sebanyak RM2 juta untuk melaksanakan langkah perlindungan di kedai

PETALING JAYA – Sementara negara telah mulakan perlaksanaan Program Imunisasi Nasional Covid-19, The Food Purveyor (TFP), pengendali Village Grocer, Ben’s Independent Grocer (BIG), BSC Fine Foods dan Pasaraya OTK, terus mengambil langkah proaktif untuk mencegah penyebaran virus COVID-19.

Di seluruh 30 cawangannya di Lembah Klang dan Johor Bahru, TFP telah meningkatkan kekerapan dan intensiti prosedur sanitasi pasaranya dengan menubuhkan pasukan “Sanitizing Champions” untuk membersihkan 10 permukaan yang paling kerap disentuh.

Kawasan ini merangkumi troli membeli-belah, bakul, dan kad kiraan pelanggan; pad terminal kad kredit; kaunter roti termasuk pemegang dan dulang; kaunter penimbang hasil segar, ikan dan makanan laut dan daging; pemegang pintu peti sejuk; kaunter bayaran; menu restoran dan kaunter perkhidmatan pelanggan.

“Perlaksanaan program vaksinasi baru bermula dan akan mengambil masa untuk semua orang divaksinkan. Kesihatan dan keselamatan pelanggan, pekerja, dan komuniti kami adalah keutamaan kami. Dengan itu, kami telah menubuhkan pasukan dedikasi di setiap pasaraya kami untuk memastikan langkah-langkah pembersihan yang ketat dilaksanakan secara berkala di kawasan yang bersentuhan tinggi.

Selain itu, kami telah meletakkan dispenser cecair disinfeksi, kios pengesanan suhu, perisai plexiglass yang dipasang di kaunter pembayaran, dan peringatan jarak jauh dan topeng muka di seluruh pasaraya kami,” kata Geoff King, Ketua Pegawai Eksekutif The Food Purveyor.

Beliau juga menyokong pernyataan Fomca mengenai mengkategorikan pekerja runcit sebagai barisan hadapan dan berharap agar pekerja runcit makanan dikategorikan semula sebagai Kumpulan Golongan Pertama 1 Tahap 1.

“Adalah wajar untuk mendahulukan pekerja runcit makanan kerana mereka berperanan penting dalam memastikan bekalan makanan mencukupi dan tersedia di rak untuk orang ramai,” kata Geoff.

Sejak Mac 2020, The Food Purveyor telah melabur lebih dari RM2 juta dalam peralatan pembersihan dan pelindung di pasarayanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: