Terkini

MEDAC, agensi tawar moratorium, bantuan bersasar lebih RM700 juta

KUALA LUMPUR – Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) dan agensinya menawarkan moratorium dan bantuan bersasar lain bernilai RM746.79 juta kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi membantu mengurangkan impak sekatan pergerakan penuh yang dilaksanakan di seluruh negara.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata bantuan yang ditawarkan kementerian dan agensinya di harap dapat memberi manfaat kepada sejumlah 734,707 peminjam dan penyewa yang merangkumi perusahaan mikro dan perniagaan tidak formal termasuk dalam kategori B40.

“PKS terutamanya perniagaan mikro dan tidak rasmi adalah kumpulan yang terjejas teruk disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0) di seluruh negara dan memerlukan semua bantuan untuk kekal bertahan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Agensi MEDAC yang menawarkan moratorium dan bantuan bersasar adalah Bank Rakyat, SME Bank, TEKUN Nasional, SME Corporation Malaysia (SME Corp), Perbadanan Nasional Bhd (PNS), Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan UDA Holdings Bhd.

Wan Junaidi berkata, berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh MEDAC untuk mengukur kesan PKP 2.0 terhadap sektor PKS Februari lalu, lebih daripada separuh responden mengatakan bahawa mereka tidak pasti akan masa depan dan hanya mampu bertahan selama tiga hingga enam bulan sekiranya PKP terus berlanjutan.

“Sebahagian besar perniagaan kecil ini tidak mempunyai banyak simpanan untuk digunakan dan oleh yang demikian mereka memerlukan semua bantuan untuk bertahan.

“Kami berharap moratorium dan bantuan bersasar yang ditawarkan agensi di bawah MEDAC dapat membantu mereka dalam tempoh mencabar ini,” katanya.

Sementara itu, Wan Junaidi menjelaskan, MEDAC sedang melaksanakan satu lagi kaji selidik bagi mengukur kesan PKP 3.0 kepada sektor PKS, yang meliputi perusahaan mikro dan perniagaan tidak formal.

Katanya, memandangkan lebih 80 peratus PKS yang menawarkan perkhidmatan dan produk yang berada dalam perkhidmatan tidak penting, banyak peserta industri akan terjejas disebabkan sekatan pergerakan yang lebih ketat kali ini.

“Berdasarkan tinjauan sebelumnya, selain dari aspek kewangan, banyak pengusaha mengakui bahawa mereka juga mengalami ‘keletihan’ COVID-19 berikutan banyak ketidakpastian terutama mengenai prosedur operasi standard (SOP) operasi.

“Dari tinjauan terbaharu ini, kami berharap dapat menilai keadaan dengan lebih baik dan seterusnya dapat membantu kami tampil dengan bantuan dan program yang lebih tepat yang paling sesuai dengan PKS,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: