Luar Negara

Lebih baik jangan campur aduk dua dos suntikan vaksin – WHO

KUALA LUMPUR – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan supaya pemberian dua dos vaksin perlu melibatkan jenis yang sama.

Bagaimanapun, saranan itu mungkin berbeza untuk tempoh masa akan datang sementara kajian masih lagi dijalankan.

Kenyataan itu dibuat susulan Menteri Penyelaras Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar memaklumkan bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan kaedah heterolgi atau campuran dua vaksin sebagai sebahagian pelaksanaan kempen vaksinasi dalam negara.

Ia adalah hasil beberapa data yang dikongsikan dari Jerman mengenai vaksinasi heterologi menggunakan AstraZeneca bagi dos pertama dan Pfizer untuk dos kedua.

Menurut Wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Malaysia, Brunei dan Singapura Dr Ying-Ru Jacqueline Lo, vaksin Covid-19 dengan ‘WHO Emergency Use Listing (EUL)’ hanya telah dinilai sebagai produk tunggal.

Sebagai rekod, kedua-dua produk vaksin Pfizer dan AstraZeneca sudah diluluskan melalui proses semakan ini.

Sinovac antara vaksin lain yang diperoleh Malaysia telah mendapat kebenaran yang sama WHO sementara suntikan dari CanSino dan Sputnik V Rusia sedang disemak oleh badan dunia itu.

“Dengan maklumat terhad yang ada, adalah disarankan untuk menggunakan produk sama untuk dos kedua. Kami akan memberikan lebih banyak panduan apabila lebih banyak data tersedia,” jelas Dr Lo.

Bagaimanapun, Lo berkata, WHO menggalakkan dan mengalu-alukan kajian lanjutan untuk menggabungkan produk yang berbeza.

“Mempunyai pilihan untuk mencampuradukkan dan memperluaskan skop kajian akan memberi potensi untuk meningkatkan fleksibiliti dalam logistik dan penjadualan vaksin Covid-19,” jelas beliau.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: