Sukan

Masters Malaysia: Zii Jia, Axelsen tarik diri

Kuala Lumpur – Jaguh perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia dan pemain nombor satu dunia, Viktor Axelsen menarik diri daripada Masters Malaysia, yang berlangsung esok.

Tindakan menarik diri itu diambil Zii Jia selepas namanya tiada dalam senarai undian yang dikeluarkan hari ini.

Perkara itu disahkan wakil Persatuan Badminton Malaysia (BAM) bahawa tiada kelibat perseorangan lelaki negara itu bagi kejohanan itu.

“Zii Jia tidak akan bermain, begitu juga dengan Axelsen (Viktor), tapi Momota (Kento) akan turun beraksi,” katanya seperti dilapor Harian Metro.

Ketiadaan Zii Jia dan Axelsen yang muncul juara Terbuka Malaysia, semalam jelas menyebabkan kejohanan yang bernilai RM1.58 juta itu hilang seri.

Sementara itu, Axelsen memaklumkan penarikan dirinya menerusi Instagram (IG) dan berkata, keputusan itu dibuat bagi membolehkan badannya memperoleh rehat mencukupi.

Katanya, dia sebenarnya amat menantikan penyertaan di Masters Malaysia dan Terbuka Singapura, namun keadaan fizikal seperti perlu berehat selepas beraksi secara berturut-turut sebelum ini.

“Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih atas sokongan diberikan di sepanjang minggu yang penuh sibuk ini. Saya sudah tentu sangat gembira dengan keputusan dalam tiga kejohanan sebelum ini.

“Sesuatu yang menarik dapat beraksi di Indonesia dan Malaysia di hadapan penyokong yang menakjubkan. Terima kasih kepada pasukan saya, keluarga dan rakan atas sokongan berterusan.

“Saya sangat ingin untuk beraksi semula di Kuala Lumpur minggu ini dan kemudian di Singapura, namun apabila saya bangkit daripada tidur pagi ini, badan dan kepala saya seakan memberitahu ini adalah masa untuk berehat dan mengembalikan tenaga sebelum kembali turun beraksi di gelanggang.

“Saya memerlukan beberapa hari untuk berehat, meraikan kemenangan saya bersama keluarga dan kemudian membina semula sasaran yang baharu,” katanya.

Semalam, pemain dari Denmark itu menewaskan pemain nombor dua dunia dari Jepun, Kento Momota 21-4, 21-7 dalam tempoh 34 minit, sekali gus muncul selaku pemain kedua Eropah menjuarai Terbuka Malaysia selepas Pete Gade pada 2007.

Zii Jia pula terkandas di pusingan kedua di tangan pemain Indonesia, Shesar Hiren Rhustavito 19-21, 21-19, 16-21 dalam tempoh satu jam enam minit. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: