Terkini

Dapatkan saringan awal kanser paru-paru dengan teknologi AI terkini

KUALA LUMPUR – Rakan kongsi penjagaan kesihatan terkemuka, Kanser Paru-paru Network Malaysia (LCNM), AstraZeneca dan Qualitas Medical Group telah bekerjasama sekali lagi, kali ini dengan tiga kemudahan kanser swasta tertiari terkemuka; Hospital Beacon, Subang Pusat Perubatan Jaya dan Pusat Perubatan Sunway untuk menyediakan pemeriksaan kanser paru-paru percuma kepada rakyat Malaysia.

Perkongsian ini akan meluaskan lagi akses orang ramai untuk menerima teknologi terkini Teknologi saringan Kecerdasan Buatan (AI) (Qure.ai) di klinik penjagaan primer dan seterusnya, disiasat selanjutnya dengan imbasan tomografi terkira dos rendah (LDCT) di tiga hospital penjagaan tertiari rakan kongsi.

Program pemeriksaan kanser paru-paru AI percuma telah dimulakan oleh Dr. Anand Sachithanandan, Pakar Bedah Kardiotorasik dan Presiden LCNM bersama Dr. Sanjeev Panchal, Presiden Negara, AstraZeneca Malaysia berdasarkan perkongsian niat untuk menutup jurang pengesanan awal kanser paru-paru. Kanser paru-paru adalah kanser kedua paling biasa dan penyebab utama berkaitan kanser kematian dalam lelaki Malaysia 1 , di mana majoriti kes ini dikesan lewat, memberi paru-paru kanser kelangsungan hidup yang paling teruk daripada semua jenis kanser utama di negara ini.

Melalui penubuhan program ini, rakyat Malaysia – terutamanya mereka yang mungkin berada dalam kategori berisiko tinggi seperti semasa atau bekas perokok tegar – akan dapat mengesan kehadiran awal kanser melalui penggunaan teknologi canggih sebelum terlambat. Pengesanan penyakit peringkat awal adalah penting kerana rawatan dan prognosis adalah sangat peringkat- bergantung. Menurut Dr. Anand, prognosis yang buruk di kalangan pesakit kanser paru-paru adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa kebanyakan pesakit sering menghidap penyakit lanjutan dengan kerap tiada tanda atau gejala amaran pada peringkat awal.

Dengan pelbagai disiplin dan pendekatan terapi pelbagai mod, kanser paru-paru dikesan pada peringkat awal membawa yang sangat baik prognosis kerana ia boleh menerima rawatan kuratif dan lebih kos efektif untuk merawat.

“Sejarah keluarga dan pencemaran udara muncul sebagai faktor risiko yang ketara untuk trend peningkatan kanser paru-paru pada bukan perokok. Kerjasama yang menggunakan teknologi AI untuk pemeriksaan kanser ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia dan akan membantu menangani keperluan pengesanan kanser paru-paru yang tidak dapat dipenuhi pada bukan perokok,” kata Dr Anand.

Perikatan ini menandakan kerjasama pelbagai pihak yang unik antara Qualitas terpilih klinik penjagaan primer dan tiga hospital pakar untuk menyediakan pesakit dengan akses kepada pemotongan- teknologi AI tepi (Qure.ai) dan pengimejan LDCT. Dengan akses yang dipertingkatkan, X-ray AI alat tafsiran yang menggunakan algoritma pembelajaran mendalam untuk mengesan kelainan pada dada radiograf boleh meningkatkan sensitiviti untuk pengesanan nodul paru-paru yang selalunya yang pertama tanda kemungkinan kanser paru-paru. Kes yang disyaki kemudiannya akan disiasat selanjutnya dengan imbasan LDCT kontras, kaedah saringan yang terbukti dengan baik yang mengurangkan berkaitan kanser paru-paru kematian pada individu berisiko tinggi.

“X-ray dada AI akan meningkatkan ketepatan diagnostik dan mempercepatkan rujukan kes yang disyaki kepada pakar paru-paru yang berkaitan. Dengan penyiasatan dan campur tangan yang lebih pantas, kelangsungan hidup yang lebih baik kadar boleh dijangka. Kemajuan perubatan yang inovatif seperti AI pembelajaran mendalam ini
mesin algoritma adalah satu langkah besar ke hadapan dan potensi penukar permainan untuk perubatan industri. Kami berharap dapat mewujudkan peralihan peringkat yang memberi kesan dan mengesan lebih banyak kanser paru-paru awal di komuniti,” jelas Dr. Anand lagi.

Mengulas mengenai perkongsian itu, Dr. Sanjeev Panchal berkata, “Melalui detik ini kerjasama dengan Rangkaian Kanser Paru-paru Malaysia, Kumpulan Perubatan Qualitas dan kini dengan hospital tertiari, kami berharap dapat meluaskan akses pesakit kepada diagnosis awal kanser paru-paru kepada mengurangkan kadar kematian di Malaysia. Penyepaduan teknologi inovatif seperti AI untuk saringan kanser paru-paru bermula di peringkat penjagaan primer adalah bukti bagaimana pemeriksaan awal boleh menambah baik rujukan tepat pada masanya individu berisiko tinggi ke hospital tertiari untuk selanjutnya diagnosis menggunakan pengimejan LDCT dan akhirnya menyelamatkan nyawa. Cita-cita AstraZeneca adalah untuk pergi di luar pil untuk mewujudkan ekosistem kesihatan yang teguh yang menggalakkan diagnosis awal kepada mengurangkan beban penyakit dan meningkatkan kebolehcapaian kepada pemeriksaan dan rawatan.”


Rakan kongsi berharap inisiatif ini akan membuka jalan kepada rakan industri lain yang berfikiran sama untuk menyertai gabungan itu untuk membantu meluaskan akses pesakit kepada kanser paru-paru yang berpatutan dan inovatif diagnosis di negara ini.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: