Politik Terkini

Khairy sedia bertanding di mana-mana kerusi pada PRU15

Kuala Lumpur – Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin masih tidak mengetahui di mana beliau akan bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dan akan menerima mana-mana kerusi yang diputuskan pucuk pimpinan parti untuknya.

“Tak tahulah (kerusi Parlimen mana). Biarlah diumumkan pucuk pimpinan parti. Saya terima mana-mana kawasan yang diberi kepada saya,” katanya dalam sidang media hari ini.

Penyandang kerusi Parlimen Rembau selama tiga penggal itu memberi laluan kepada Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan untuk bertanding di kawasan tersebut.

Menurut spekulasi Khairy tiada dalam senarai calon Barisan Nasional (BN) bagi Negeri Sembilan dan beliau dikatakan hampir pasti bertanding di Sungai Buloh, Selangor.

Sementara itu, Khairy berkata calon yang didapati positif Covid-19 perlu menjalani tempoh isolasi seperti yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM) dan disaran menggunakan media sosial untuk berkempen.

Beliau juga menasihatkan calon dan parti yang bertanding dalam PRU15 untuk sentiasa menunjukkan teladan yang baik kepada rakyat.

“Kalau calon nak pergi lawatan rumah ke rumah, nak jumpa pesakit terlantar di rumah, tunjuklah teladan yang baik dengan memakai pelitup muka. 

“Kalau kita adakan ceramah di dalam satu dewan dan dewan dah penuh, parti politik dan penganjur digalakkan untuk membuat pengumuman kepada mereka yang hadir supaya digalakkan pakai pelitup muka,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi PRU15 pada 19 November, penamaan calon (5 November) dan pengundian awal pada 15 November. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: