Terkini

Kadar inflasi tunjuk aliran menurun

Kuala Lumpur – Kadar inflasi di Malaysia kini menunjukkan aliran penurunan meskipun ketika musim perayaan Tahun Baru Cina, Januari lalu.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata, pihaknya merekodkan kadar inflasi meningkat sebanyak 0.2 peratus berdasarkan pertumbuhan bulan ke bulan sewaktu sambutan Tahun Baharu Cina 2023.

Jelasnya, kadar itu lebih rendah berbanding 2021 sebanyak 0.3 peratus dan 2022 sebanyak 0.24 peratus.

“Ia menunjukkan trend penurunan ini sebagai isyarat yang baik untuk negara walaupun musim perayaan permintaan pengguna tinggi,” katanya pada sidang media penerbitan Indeks Harga pengguna (IHP) Januari 2023 di Putrajaya, hari ini.

Sementara itu, Rafizi berkata, sambutan rakyat terhadap Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) amat menggalakkan walaupun baru sahaja dilancarkan minggu lalu.

“Seramai 22,319 peserta telah mendaftar, walaupun ia baru sahaja dibuka pada 26 Februari lalu. Inisiatif ini bukan sahaja memberi manfaat kepada golongan yang berpendapatan rendah untuk berniaga.

“Ia juga membuka lebih banyak peluang pekerjaan khususnya kepada lepasan universiti dan TVET (Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional),” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: