Terkini

TSI Group sertai MATTA Fair 2023 Kuala Lumpur, cari peluang tingkat pelancongan Indonesia

Kuala Lumpur – Kumpulan Taman Safari Indonesia (TSI) bersama sembilan unit perniagaannya mengambil bahagian dalam Pameran MATTA yang berlangsung di Malaysia International Trade & Exhibition Centre (MITEC), Kuala Lumpur, Malaysia bermula 17-19 Mac 2023.

Wakil Presiden Komunikasi Korporasi TSI Group, Ruth Noviana berkata, keputusan menyertai MATTA Fair kerana ia merupakan peluang besar untuk memberikan pengetahuan disamping mempromosikan TSI kepada pelancong-pelancong dari luar tentang keunikan taman ini.

Wakil TSI bertemu wakil media Malaysia di Kuala Lumpur

“Sebagai organisasi pemuliharaan haiwan terbesar di Indonesia, peluang ini akan menjadi salah satu daripada kumpulan sumbangan dalam menyokong industri pelancongan Indonesia yang semakin pulih selepas wabak pandemik” katanya.

Kumpulan TSI bersedia untuk meningkatkan kerjasama masa depan dengan syarikat serantau dan antarabangsa dalam rangka mempromosi sektor pelancongan Indonesia khususnya. Taman Safari Indonesia mempunyai lebih 4,636 haiwan dari 300 spesies dengan catatan rekod lebih daripada 2 juta pengunjung setiap tahun.

Dengan sumbangan dalam menyelamatkan, memulihkan dan melepaskan beribu-ribu haiwan kepada hidupan liar sejak 1980, TSI menjadi salah satu daripada institut pemuliharaan dunia untuk haiwan endemik Indonesia dan spesies terancam dunia mengikut Senarai kategori dan kriteria Merah IUCN.

TSI juga sebelum ini telah memenangi 4 pensijilan antarabangsa dan 16 anugerah kebangsaan untuk pusat pemuliharaan dan rekreasi.

“Keputusan untuk menyertai MATTA Fair adalah kerana peluang hebat ini memberikan pendedahan global untuk meluaskan rangkaian dengan rakan kongsi baharu di peringkat serantau dan antarabangsa.

“Dengan penyertaan ini, kami ingin meningkatkan dan meneroka masa depan perkongsian dengan ejen pelancongan di seluruh Asia Pasifik dan sebagai medium untuk memperkenalkan semua unit perniagaan TSI” tambahnya lagi.

Wakil media Malaysia berbincang mengenai program lanjutan bersama wakil TSI

Kumpulan TSI sentiasa membangun dan mewakili taman rekreasi hidupan liar yang terkemuka bukan sahaja di Indonesia, tetapi juga di Asia Tenggara.

Taman Safari Indonesia membuka kawasan pemuliharaan haiwan pertamanya iaitu Taman Safari Bogor di Cisarua, Bogor, Barat Jawa pada April 1986.

Selepas sedekad, TSI berkembang dengan menubuhkan Taman Safari Indonesia II Jawa Timur di Prigen, Pasuran, Jawa Timur pada Disember 1997. Kejayaan kedua, kawasan pemuliharaan oleh TSI menggalakkan syarikat membina bangunan lain. Kawasan pemuliharaan iaitu Taman Laut Bali Safari, Pantai Safari Jawa Tengah, Akuarium & Safari Jakarta dan kawasannya francais terbaharu, Solo Safari.

TSI juga menyelia beberapa unit perniagaan untuk memenuhi keperluan pelancongan, seperti Royal Safari Garden, Safari Resort, Baobab Safari Resort, Mara River Safari Lodge dan Safari Wonders.

TSI turut mempunyai visi untuk menjadi kawasan pemuliharaan haiwan serta pelancongan berasaskan pendidikan dan penyelidikan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: