Terkini

Lebih 81,000 kenderaan dijangka berada di Melaka sepanjang dua hari pertama Aidilfitri

MELAKA – Polis Melaka menjangkakan sebanyak 81,550 kenderaan berada di jalan raya di Melaka sepanjang tempoh dua hari pertama perayaan Aidilfitri.

Ketua Polis Negeri Datuk Zainol Samah juga berkata sejumlah 48,930 kenderaan dijangka memasuki Melaka dua hari sebelum Syawal termasuk melalui tiga tol yang merupakan pintu utama ke negeri itu.

Beliau berkata justeru, pihaknya akan melaksanakan penguatkuasaan dan penyuraian kenderaan menerusi Op Selamat 20 dalam tempoh lapan hari bermula 20 April ini bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas di negeri itu.

“Sebanyak 22 pegawai dan 137 anggota bertanggungjawab dalam memastikan perjalanan lalu lintas di Melaka dalam tempoh berkenaan berjalan lancar terutama di pintu masuk tol di negeri itu.

“Selain itu, bagi mengurangkan kadar kemalangan jalan raya terutama kemalangan maut pada musim perayaan, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Melaka akan meningkatkan rondaan, pemantauan serta pemeriksaan di lokasi kerap berlaku kemalangan,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis berbuka puasa bersama Ketua Jabatan, Ketua Polis Daerah dan pengamal media di sini hari ini.

Zainol berkata sebanyak 13 lokasi panas dikenal pasti sebagai kawasan kerap berlaku kemalangan dengan lima daripadanya di daerah Melaka Tengah serta masing-masing empat di Alor Gajah dan Jasin.

Beliau berkata lokasi di Melaka Tengah membabitkan Lebuh AMJ (Alor Gajah-Melaka-Jasin), Jalan Umbai-Sungai Udang, Jalan Mufti Haji Khalil, Jalan Sungai Udang-Selandar, Batang Tiga/Bukit Rambai/Tanjung Minyak.

“Di Alor Gajah, lokasi terlibat ialah Jalan Rembia-Kendong, Jalan Alor Gajah-Tampin, Masjid Tanah-Bukit Sedanan, Lubok China-Hutan Percha manakala di Jasin ialah Tehel-Bemban-Chabau, Jalan Merlimau-Jasin, Jalan Serkam-Kesang Tua dan Jalan Gapam-Bemban,” katanya sambil menambah hanya 10 peratus daripada kira-kira 3,000 perjawatan di Kontinjen Melaka dibenarkan bercuti sempena Aidilfitri.

Zainol juga berkata tujuh lelaki berusia lingkungan 27 hingga 43 tahun telah ditahan kerana menjual mercun tanpa permit manakala sebanyak 1,703 kotak mercun ‘Happy Boom’ pelbagai jenis dan 76 kampit mercun bola bernilai RM45,000 turut dirampas di premis kediaman serta bazar Ramadan di sekitar Melaka.

“Setakat ini, sebanyak 220 permit telah diluluskan daripada keseluruhan 287 permohonan lesen menjual mercun yang diterima oleh Polis Melaka,” katanya.

— BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: