Terkini

Malaysia jadi Rumah Baru bagi Pusat Sastera dan Budaya Abay

Kuala Lumpur – Untuk memperingati ulang tahun ke-175, penyair dan ahli falsafah Kazakh Abay Qunanbaiuly, pada 13 Oktober 2020, Pusat Sastera dan Budaya Kazakhay Abay dibuka di Perpustakaan Nasional Malaysia, Kuala Lumpur (PNM).

Tujuan Abay Center adalah untuk membiasakan penonton asing dengan sastera, sejarah dan budaya warisan Kazakhstan yang kaya. Dalam rangka acara tersebut, persembahan buku Abay, Words of Wisdom juga diadakan pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan diterbitkan oleh usaha Kedutaan Kazakhstan di Malaysia.

Buku ini terdiri daripada risalah falsafah dan kumpulan puisi di mana Abay mendorong masyarakat untuk mengiktiraf pendidikan, celik huruf dan akhlak yang baik bagi melepaskan diri dari kemiskinan, perhambaan dan rasuah.

Buku dan karya sastera Kazakh lain, serta alat muzik nasional dombyra turut disumbangkan ke Pusat.

Dalam menyambut ucapan semasa upacara pembukaan Pusat Sastera dan Kebudayaan Abay Kazakh, Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia Maizan Ismail dan Duta Besar Republik Kazakhstan Bolat Imanbayev menyatakan keunikan Pusat dan kepentingannya dalam memperkukuhkan kerjasama dua hala , hubungan masyarakat dan pertukaran budaya antara kedua-dua negara.

Sebagai sebahagian daripada upacara pembukaan pusat, beberapa pihak bersetuju bahawa setelah berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia, pelbagai pameran bersama dan acara budaya akan diadakan di Pusat Abay.

Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia, Maizan Ismail menyatakan kehormatan dan kebanggaannya kerana Kazakhstan memilih Perpustakaan Negara Malaysia untuk mempamerkan karya pengarang terkenal Kazakhstan.

“Melancarkan Pusat Sastera dan Budaya Abay Kazakhstan adalah salah satu tonggak dalam hubungan yang berkembang pesat”.

“Perpustakaan Negara Malaysia percaya pembukaan Pusat Sastera dan Budaya Abay Kazakh akan memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk meneroka, memahami dan menghargai budaya serta warisan Kazakhstan dan rakyatnya” katanya.

Pusat ini akan mempunyai banyak sumber dari buku berkualiti tinggi hingga audio visual, alat muzik, poskad, poster dan lain-lain dan semuanya tersedia untuk diakses oleh pengguna.

Selain itu, pembaca dan penyelidik Malaysia akan mempunyai akses kepada koleksi kesusasteraan, falsafah, kemanusiaan dan sains sosial klasik Kazakhstan yang mencerminkan kekayaan dan kepelbagaian pemikiran dan budaya Kazakhstan.

Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia itu mengatakan bahawa Kedutaan Besar Kazakhstan telah banyak menyumbang kepada industri pengetahuan dan buku di Malaysia.

“Mereka telah menterjemahkan banyak karya mereka ke dalam bahasa Melayu untuk berkongsi pengetahuan dan keunikan sastera dan warisan mereka di seluruh dunia.

Mereka juga menyumbang untuk mendorong pertumbuhan penulisan di Malaysia. ” katanya kepada pemberita.

Perpustakaan Negara Malaysia dan Perpustakaan Nasional Kazakhstan telah menjalin kerjasama sejak sekian lama dan hubungannya bertambah erat apabila PNM diundang untuk menyertai Pameran Antarabangsa di Nur-Sultan – ibu kota Kazakhstan, sempena sambutan ulang tahun ke-20 Nur -Sultan City pada tahun 2018.


“Kami juga merancang untuk melibatkan Perpustakaan Nasional Kazakhstan dalam program kami seperti International Story Telling Festival, Intellectual Heritage Carnival, Poetry Reading, International Conference and Exhibition of Malay Manuscripts dan program lain yang sesuai tidak lama lagi” tambahnya.

Menurutnya, PNM turut merancang mengadakan malam kebudayaan untuk memperkenalkan dan mempromosikan Pusat Abay kepada masyarakat Malaysia dan Kazakhstan di masa depan.

Pembukaan Pusat Budaya dan Sastera Abay Kazakhstan dilancarkan dalam kerangka program nasional “Rukhani Zhangyru”. Program ini dikembangkan berdasarkan ketentuan artikel Pemimpin Bangsa – Presiden Pertama Kazakhstan Nursultan Nazarbayev.

“Pandangan ke masa depan: pemodenan kesedaran masyarakat”, yang diterbitkan pada 12 April 2017. Ini menandakan yang utama matlamat negara untuk tempoh sejarah yang baru: untuk memelihara dan meningkatkan nilai-nilai kerohanian dan budaya.


Abay Qunanbaiuly 1845 –1904 adalah penyair, komposer, dan ahli falsafah Kazakhstan. Beliau juga merupakan pembaharu budaya terhadap budaya Eropah dan Rusia berdasarkan Islam. Abay adalah pengasas kesusasteraan bertulis Kazakh. Beliau adalah simbol falsafah, kebangkitan dan kebanggaan nasional di Kazakhstan, dan bagi banyak orang Kazakhstan turut dianggap salah satu intelektual yang paling cemerlang.

Pusat ini berkongsi penemuan, kajian, dan pendapat pakar, sarjana, seniman, dan penulis yang meneroka dan mengkaji budaya Kazakh dalam konteks Eurasia.

Untuk info lengkap, pembaca boleh membuat carian melalui laman web, https://abaicenter.com, serta menjadi tuan rumah acara seperti pembentangan dan perbincangan mengenai seni, pawagam, muzik dan sejarah.

Abay Center pertama kali didirikan di bandar Almaty, Kazakhstan, dan hari ini terdapat 21 pusat seperti itu di seluruh dunia, dari Amerika Syarikat hingga Dubai, Kaherah dan sekarang di Kuala Lumpur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: