Luar Negara

Kazakhstan di kedudukan 94 pada 2020 Indeks Persepsi Rasuah, Melonjak 19 Kedudukan

Nur Sultan – Kazakhstan telah melonjak 19 kedudukan dan kini berada di tangga ke-94 dari 180 negara dan wilayah dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2020 yang dikeluarkan oleh Transparency International pada 28 Januari.

Brazil, Ethiopia, Peru, Serbia, Sri Lanka, Suriname dan Tanzania juga menduduki tempat ke-94 bersama Kazakhstan. Kazakhstan mendahului dengan 38 mata di rantau Asia Tengah. Kyrgyzstan menjaringkan 31 mata, Uzbekistan – 26 mata, Tajikistan – 25 mata, Turkmenistan – 19 mata.

Tahun ini, Denmark dan New Zealand dengan 88 mata menduduki kedudukan utama dalam indeks.

Menurut siaran tersebut, Kazakhstan telah meningkatkan kedudukannya dalam peringkat CPI di tengah keadaan darurat di sektor penjagaan kesihatan dan ancaman terhadap kestabilan institusi demokrasi kerana usaha negara itu untuk memerangi rasuah.

Para pakar menilai secara positif kegiatan pemerintah Kazakhstan, yang telah mengambil langkah-langkah untuk membantu masyarakat dan perniagaan selama pandemik dan pindaan untuk meningkatkan tanggungjawab terhadap rasuah dan digitalisasi sektor perkhidmatan awam.

Penulis menyatakan bahawa statistik rasmi mengenai kesalahan rasuah telah tersedia secara terbuka di Kazakhstan di antara negara-negara lain di Asia Tengah. Negara ini juga telah menerapkan peruntukan perundangan dengan maklumat imbalan kewangan.

The Civic Foundation Transparency Kazakhstan melaporkan bahawa tindak balas terhadap rasuah di Kazakhstan telah beralih dari pendekatan reaktif semata-mata menjadi pendekatan pencegahan sejak 2015.

Peringkat Kazakhstan diputuskan dengan anggaran berdasarkan sembilan sumber. Pakar dari empat agensi penarafan meningkatkan penilaian mereka terhadap langkah-langkah pencegahan rasuah yang diambil dan lima yang lain – membuat penilaian mereka pada tahap tahun sebelumnya.

Penilaian Risiko Negara Global Insight meningkatkan skor mereka dari 35 hingga 47 mata, Buku Daya Saing Dunia IMD – dari 55 hingga 61 mata, Panduan Risiko Negara PRS Antarabangsa – dari 43 hingga 58 mata dan Indeks Peraturan Undang-Undang Projek Keadilan Dunia – dari 36 hingga 38 mata.

Pada tahun 2019, Kazakhstan adalah negara dengan prestasi terbaik di rantau Asia Tengah dalam CPI.

Transparency International Kazakhstan melaporkan bahawa jumlah kes rasuah di Kazakhstan telah menurun sejak tiga tahun kebelakangan ini sementara jumlah pendakwaan pegawai awam atas kegiatan rasuah menyaksikan peningkatan dalam beberapa tahun terakhir.

“Menurut hasil tinjauan sosiologi mengenai penglibatan rasuah (9,000 responden di seluruh negara), hanya 13.4 peratus responden dan 9.2 peratus dari perusahaan kecil dan sederhana melaporkan bahawa mereka terlibat rasuah ketika menghubungi agensi kerajaan,” tulis laporan itu .

Penulis memberi amaran bahawa pandemik itu telah menunjukkan kerentanan dalam sektor penjagaan kesihatan dan perkhidmatan awam di seluruh dunia dan wilayah Asia Tengah tidak terkecuali.

Untuk mengurangkan rasuah dan lebih baik menangani krisis masa depan, Transparency International mengesyorkan pengukuhan institusi nasional, memastikan kontrak terbuka dan telus untuk memerangi kesalahan, mengenal pasti konflik kepentingan untuk memastikan harga yang adil, mempertahankan demokrasi dan mempromosikan ruang sivik serta menerbitkan data yang relevan dan menjamin akses kepada maklumat untuk memastikan orang ramai menerima maklumat yang mudah diakses, tepat pada masanya dan bermakna.

CPI edisi 2020 menduduki peringkat 180 negara dan wilayah berdasarkan tahap rasuah sektor awam yang dijangkakan, berdasarkan 13 penilaian pakar dan tinjauan eksekutif perniagaan. Ia menggunakan skala sifar (sangat rosak) hingga 100 (sangat bersih).

Secara keseluruhan, Transparency International melaporkan bahawa “rasuah merosakkan sistem penjagaan kesihatan dan menyumbang kepada kemunduran demokratik di kala pandemik COVID-19” di seluruh dunia.

Negara-negara yang menunjukkan prestasi terbaik dalam indeks telah melabur lebih banyak dalam penjagaan kesihatan. Negara-negara ini lebih mampu memberikan liputan kesihatan dan cenderung melanggar norma dan institusi demokrasi atau kedaulatan undang-undang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: