Luar Negara

China gesa Alibaba lupus aset berkaitan media

HONG KONG – Kerajaan China meminta Alibaba Group Holdings (Alibaba) melupuskan sebahagian besar aset medianya.

Ia didorong kebimbangan memuncak berhubung penguasaan syarikat gergasi teknologi terbabit sehingga mungkin mempengaruhi pendapat umum di negara itu.

Bagaimanapun, tidak dapat dijelaskan sama ada Alibaba yang disenaraikan di Amerika Syarikat (AS) itu perlu menjual semua aset medianya, namun kelulusan Beijing diperlukan terlebih dulu sebelum sebarang perancangan dibuat.

Difahamkan, perbincangan mengenai perkara itu sudah berlangsung sejak awal tahun ini selepas pihak berkuasa China meneliti senarai aset media milik syarikat yang beribu pejabat di Hangzhou itu.

Pegawai China dilaporkan terkejut dengan jangkauan Alibaba menerusi aset medianya dan meminta syarikat terbabit merangka perancangan bagi mengurangkan pegangan medianya.

Alibaba, yang diasaskan oleh Jack Ma, memiliki aset media merangkumi pencetakan, penyiaran, digital, media sosial dan pengiklanan.

Bagaimanapun, pemilikan aset media itu diteliti dengan lebih mendalam sejak beberapa bulan lalu, terutama selepas Ma dilaporkan menghilangkan diri.

Alibaba turut memiliki pegangan dalam pentas media sosial Weibo selain beberapa perkhidmatan media dalam talian dan pencetakan serta akhbar berbahasa Inggeris, South China Morning Post (SCMP).

Dalam satu kenyataan, Alibaba enggan mengulas mengenai perkara itu, namun memaklumkan syarikat itu adalah pelabur pasif dalam aset media.

“Tujuan pelaburan dalam syarikat ini adalah bagi menyediakan sokongan teknologi untuk meningkatkan perniagaan serta memacu sinergi komersial dengan perniagaan utama kami.

“Kami tidak mencampuri atau terbabit dalam operasi harian syarikat ini atau keputusan jabatan pengarangnya,” menurut kenyataan itu. – AGENSI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: