Luar Negara

Dua tahun Presiden Tokayev: Memerangi pandemik dan mereformasi Kazakhstan

Walaupun banyak ekonomi industri di seluruh dunia menghadapi penurunan kira-kira 7 peratus pada tahun 2020 berikutan pandemik covid-19, Kazakhstan hanya mengalami penurunan ekonomi menjadi 2.6 persen sahaja, seperti yang dilaporkan oleh Astana Times.


Menurut laporan yang diterbitkan itu, menandakan dua tahun sejak pelantikan Presiden Tokayev, negara tersebut mengharapkan pertumbuhan PDB yang layak sekurang-kurangnya 3.2 persen pada tahun 2021 denganlangkah-langkah yang dilaksanakan oleh pemerintah.


Sejak memegang jawatan Presiden pada tahun 2019, Kassym-JomartTokayev menjelaskan bahawa reformasi politik sangat penting untuk pertumbuhan ekonomi, dan reformasi pemerintahnya memfokuskan pada peningkatan kebertanggungjawaban dan ketelusan, dengan bantuan Majlis Nasional Kepercayaan Awam.


Walaupun ketika Kazakhstan mempunyai keutamaan untuk memerangi pandemik COVID-19 dan menyelamatkan nyawa, pemerintah dapat mengimbangi kesihatan awam dan menyelamatkan ekonomi.

Untuk meningkatkan sektor swasta di Kazakhstan, pemerintah menubuhkan Badan Perlindungan Persaingan, sementara usaha mikro dan kecil dikecualikan dari membayar cukai.


“Badan Pemantauan Kewangan telah dibentuk untuk memerangi ekonomi bayangan, dengan tujuan untuk menurunkannya menjadi 15 peratus pada tahun 2025,” katanya.

Tahun lalu, Presiden Tokayev mengutamakan pembaharuan dalam sistem pelaburan untuk menarik lebih banyak pelabur ke negara ini dan mengumumkan Pasukan Petugas khas untuk memberikan sokongan menyeluruh kepada sektor.


Menurut laporan itu, Kazakhstan berhasil menjaga sektor ekonomi relatif dan daya tahan terhadap ancaman luar, sambil dapat memperkenalkan dan melaksanakan daftar reformasi politik yang luas, menggambarkannya sebagai “Tahun kedua Tokayev sebagai presiden.”


Pemerintah Tokayev memperkenalkan undang-undang baru untuk memudahkan penganjuran perhimpunan. Ia juga menerapkan kuota 30 peratus untuk perwakilan wanita dan pemuda dalam daftar parti pilihan raya.

Dari segi penyertaan parlimen, Kazakhstan mengurangkan anggota yang diperlukan untuk menubuhkan parti politik sebanyak separuh dan menurunkan jumlah untuk parti memperoleh kerusi di parlimen dari 7 peratus menjadi 5 peratus.


Pada 9 Jun, Presiden Tokayev menandatangani keputusan di bidang hak asasi manusia, yang bertujuan untuk meningkatkan mekanisma interaksi dengan badan perjanjian PBB dan prosedur khas Majlis Hak Asasi Manusia PBB.


Keputusan itu juga menekankan untuk memastikan hak-hak mangsa perdagangan manusia, dan warganegara kurang upaya. Ini juga menjamin hak kebebasan, pergaulan dan ekspresi di Kazakhstan.


Menurut Keputusan itu, Pejabat Presiden Kazakhstan akan bertanggung jawab untuk mengawasi pelaksanaan Pelan Tindakan.

Pemerintah akan menyerahkan kepada presiden laporan mengenai pekerjaan yang dilakukan untuk melaksanakan pelan tindakan tersebut setiap tahun.


“Presiden menginstruksikan pemerintah untuk mengambil langkah-langkah komprehensif untuk melindungi rakyat, terutama kanak-kanak dari buli siber, memerangi perdagangan manusia dan penderaan” katanya.

Menurut Astana Times, Kazakhstan mengambil banyak langkah dalam menangani wabak COVID-19.

Presiden Tokayev mengisytiharkan keadaan darurat untuk memerangi penyebaran COVID-19 dengan langkah-langkah kuarantin yang ketat.

Semasa darurat, pemerintah memberikan bantuan kewangan dan barangan keperluan kepada lebih dari 4.5 juta orang, dan menawarkan pengecualian cukai kepada lebih dari 700,000 syarikat dan peniaga, kata laporan itu.

Untuk mencegah peningkatan jangkitan COVID-19, pemerintah Kazakh berusaha melakukan vaksinasi kepada penduduk secara besar-besaran di seluruh negara. Vaksinasi tersebut merangkumi pelbagai vaksin seperti “Sputnik V” dari Rusia dan vaksin nasional Kazakhstan “QazVac”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: