Luar Negara

Kazakhstan bersedia untuk mengeksport vaksin QazVac

Kazakhstan bersiap sedia mempercepatkan pengeluaran vaksin COVID-19 QazVac dan mengeksportnya ke luar negara, kata Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev.

Tokayev menambah bahawa negara itu akan bersedia untuk mengeksport vaksinnya sendiri apabila fasa ketiga ujian klinikal berakhir pada pertengahan bulan Julai, dan sasaran imunisasi nasional tercapai.


Semasa Sidang Kemuncak Sains dan Teknologi OIC kedua yang diadakan pada 16 Jun, Presiden Tokayev memberi jaminan bahawa negara-negara OIC akan dimasukkan dalam eksport vaksin QazVac.

Vaksin COVID-19 Kazakhstan Qazvac juga dapat dimasukkan dalam senarai vaksin Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) yang dibenarkan untuk penggunaan kecemasan, kata Tokayev, seperti yang dilaporkan oleh agensi berita Kazinform.


Semasa mesyuarat Majlis Pelabur Asing, Tokayev memberi jaminan bahawa Kazakhstan adalah antara beberapa negara yang bersedia untuk membuat dan menghasilkan vaksin COVID-19 melalui kemampuan saintifik negara itu.


Presiden Kazakhstan mengatakan bahawa dia membincangkan perkara itu dalam pertemuannya dengan Ketua Pengarah WHO Dr TedrosAdhanom Ghebreyesus pada 28 Mei, kerana organisasi itu sedang mempertimbangkan untuk memasukkan QazVac dalam senarai vaksinnya yang dibenarkan untuk penggunaan kecemasan, kata laporan itu.


Menurut pejabat Presiden Kazakhstan ‘Akorda’, dalam pertemuan itu, Tokayev memberitahu ketua pengarah WHO bahawa keberkesanan QazVac mencapai 96 peratus dalam hasil awal ujian klinikal, kerana pihak berkuasa memulakan proses untuk mendapatkan persetujuan WHO untuk vaksin.


Tedros dilaporkan mengatakan bahawa cita-cita Kazakhstan untuk memberi 55 peratus penduduk yang diberi vaksin pada akhir tahun ini sangat baik. Dia juga mengagumi kemampuan Kazakhstan dalam memvaksinasi dua juta orang pada akhir Mei.

“Presiden Tokayev dan saya bersetuju bahawa jalan maju dari pandemik COVID-19 adalah melabur dalam bidang kesihatan sejagat. Saya memuji kepemimpinan dan kesediaan Kazakhstan untuk berkongsi pengalaman dengan negara lain, ”kata ketua WHO.


Sementara itu, The Astana Times melaporkan bahawa Institut Penyelidikan Biosafety Kazakh melancarkan ujian klinikal untuk QazCoVac-P, satu lagi vaksin COVID-19 Kazakh pada 15 Jun.

QazCoVac-P adalah vaksin kedua setelah QazVac berjaya menjalani ujian praklinikal di sebuah syarikat khusus di Kementerian Kesihatan Kazakhstan, yang memenuhi semua syarat keselamatan.

Ujian klinikal merangkumi sukarelawan berusia 18 hingga 50 tahun, dan diadakan di hospital multidisiplin di bandar Taraz.


Berbanding dengan QazVac, yang merupakan vaksin yang tidak aktif, QazCoVac-p yang baru adalah vaksin subunit berdasarkan protein buatan SARS-CoV-2 yang disintesis secara buatan.

Vaksin QazCoVac-P baru adalah vaksin dua dos. Pada masa ini, ia meningkatkan imuniti dalam tubuh haiwan makmal yang diberi vaksin pada hari ke-14 selepas suntikan intramuskular pada dos kedua.

Menurut Kementerian Penjagaan Kesihatan Kazakhstan, lebih daripada 2.5 juta orang telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID. Vaksin yang digunakan merangkumi vaksin Rusia Sputnik V, vaksin Kazakh QazVac, Sinofarm Cina yang dihasilkan di Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan diberi nama Hayat-Vax.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: