Terkini

Rumah dihanyut banjir lumpur, 3 sekeluarga hilang

Baling – Tiga sekeluarga dilaporkan hilang selepas rumah mereka dihanyutkan dalam kejadian banjir lumpur di Kampung Iboi, Baling semalam.

Ketua Polis Daerah Baling Superintendan Shamsudin Mamat, berkata pihaknya menerima laporan daripada seorang penduduk, Abdul Rahman Said, 71, mengatakan isteri, menantu dan anak tirinya gagal dikesan sehingga kini.

Menurutnya, mangsa yang hilang adalah isterinya, Salmah Mat Akib, 53, menantunya, Nurul Anis Abu Hassan, 28, serta anak tirinya, Khairul Ikhwan Nor Azam, 14, yang juga pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerai.

“Polis turut menggerakkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) bagi mengesan ketiga-tiga mangsa dan sehingga jam 3 pagi tadi masih belum menemui sebarang petunjuk dan memulakan semula operasi sekitar jam 7 pagi ini.

“Malah, skop pencarian akan diperluaskan membabitkan beberapa tambahan agensi berkaitan. Kita masih menggerakkan usaha SAR berikutan laporan dibuat Abdul Rahman berkaitan kehilangan tiga ahli keluarganya yang dikategorikan sebagai orang hilang,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Beliau ditemui media di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerai, Kupang awal, pagi ini.

Shamsudin berkata, berdasarkan laporan pengadu, dia menerima panggilan daripada menantunya, Nurul Anis memaklumkan berlaku kejadian banjir di rumah jiran mereka pada waktu itu.

“Ketika hendak pulang ke rumah, pengadu menerima panggilan daripada anaknya yang menetap di Pulau Pinang bahawa rumah mereka di Kampung Iboi dinaiki air.

“Namun, sebaik tiba di simpang Lata Celak didapati rumah pengadu sudah tiada dan dibawa banjir. Pengadu gagal menghubungi isteri, menantu dan anak tirinya malah mereka juga tidak ditemui sebaik dia pulang ke rumah,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: