Luar Negara

Kazakhstan umum pembaharuan strategik ekonomi, pemerintahan, dan hak asasi manusia

Presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, menetapkan tonggak baru untuk fasa seterusnya, bertajuk pembaharuan strategik dan radikal dalam semua bidang ekonomi, perundangan, kehakiman, dan hak kehidupan manusia serta kesejahteraan rakyat Kazakhstan.

Menekankan perlunya melakukan perubahan pendekatan pentadbiran di khalayak ramai, dasar pekerja, sistem membuat keputusan, dan tanggungjawab pelaksanaannya, menekankan perlunya pemodenan dan pengembangan moden semua bidang kehidupan di negaranya.

Tokayev berkata, “Kita pasti akan mengatasi arus kesukaran. Tetapi kita tidak boleh melupakan pembangunan jangka panjang negara kita dalam realiti geopolitik baru. “

Presiden mengumumkan bahawa dua pakej tindakan anti-krisis operasi telah dilakukan dan diterima pakai. Lebih daripada 4.5 juta rakyat Kazakhstan, yang kehilangan pendapatan buat sementara waktu, telah menerima bantuan berjumlah 42,500 tenge ($ 101). Lebih daripada 450 bilion tenges ($ 1.7
bilion) telah diperuntukkan untuk tujuan ini.

Beliau menekankan bahawa semua kewajiban negara dalam bidang sosial dan dari segi sokongan
ekonomi akan terpenuhi. Untuk tujuan ini, 1 trilion tenge ($ 2.3 bilion) diperuntukkan dari Tabung Negara. Pengindeksan pembayaran sosial akan berterusan. Menjelang 2023, kerajaan sudah merancang untuk memperuntukkan lebih dari 1 trilion ($ 2.3 bilion) tenge bagi tujuan ini.

Sebagai salah satu tujuan utama, reformasi pemerintah dan pengumuman berada di puncak senarai keputusan Tokayev, dan memutuskan untuk mewujudkan Badan Perancangan Strategik dan Pembaharuan, yang akan dilapor terus kepada Presiden.

“Pembaharuan yang dikembangkan oleh agensi mestilah spesifik, realistik, dan yang paling penting,
wajib bagi semua agensi kerajaan. ”, katanya.

Majlis Presiden Tertinggi untuk pembaharuan sedang dibuat, keputusannya akan menjadi muktamad. Untuk objektif yang lebih besar dalam menilai keadaan yang berubah dengan cepat, Jawatankuasa Statistik sedang dipindahkan ke agensi bersesuaian.

“Sebagai penetapan tujuan, hasilnya harus unggul dalam prosesnya.”, tambahnya.

Presiden Kazakhstan mengumumkan bahawa negara akan memotong perkhidmatan awam sebanyak 10% tahun ini dan sebanyak 15% pada tahun depan, dan menyelesaikan masalah pengurangan pegawai sebanyak 25% pada tahun 2021. Dana akan disimpan bagi meningkatkan gaji pekerja yang tinggal.

Dari segi perkembangan ekonomi, Tokayev mengatakan bahawa “Kitaran minyak akan berakhir. Kita harus bersedia untuk persekitaran pasaran dunia sama sekali. “

Menurut Presiden Kazakhstan, kursus ekonomi baru di Kazakhstan berdasarkan tujuh prinsip asas: Pembahagian faedah dan tanggungjawab yang adil, peranan utama syarikat swasta, persaingan yang adil, dan membuka pasaran baru untuk generasi usahawan, peningkatan produktiviti, dan teknologi keberkesanan ekonomi, Pembangunan modal insan dan pelaburan yang baru dalam bentuk pendidikan, ekonomi “Hijau” bersama perlindungan alam sekitar, dan adopsi keputusan yang berasas untuk negara.

“Pada akhir tahun ini, undang-undang terpadu” Tentang Perindustrian “harus dikembangkan, serta
akan menentukan prinsip, tujuan, dan objektif asas industri pembuatan ” katanya.

Untuk memperbaiki perjanjian antara negeri dan pelabur, instrumen baru akan diperkenalkan spesifik meliputi perjanjian pelaburan strategik.

Inisiatif ini harus dilaksanakan pada akhir tahun dengan merangka draf undang-undang mengenai
pemulihan ekonomi. Kumpulan projek yang akan dimasukkan dalam perjanjian strategik akan disusun oleh Kerajaan menjelang April 2021.

Tokayev berkata, Pembelian yang diatur mempunyai pengaruh langsung terhadap pengembangan industri. Meliputi jumlahnya sekitar 15 trilion tenge ($ 35.7 bilion), atau se perlima dari KDNK.

Tugas dari Pemerintah dan gabenor adalah untuk memaksimumkan potensi ini”.

Bercakap mengenai sektor pertanian, Tokayev mengatakan bahawa sektor ini menghadapi masalah utama seperti akses terhad ke tanah, kekurangan pembiayaan jangka panjang yang tersedia dan kekurangan kakitangan profesional tetap tidak dapat diselesaikan.


Oleh itu, Presiden mengumumkan satu pelan akan disiapkan untuk merangsang kerjasama di kawasan luar bandar dalam rangka subsidi dan pengurangan cukai, di bawah rancangan Projek Pembangunan Kompleks Industri Perindustrian dalam jangka masa lima tahun.

Tugas projek ini adalah untuk mencapai kepuasan diri dalam produk makanan yang signifikan secara sosial, peningkatan pendapatan penduduk luar bandar yang stabil, peningkatan produktiviti pekerja sebanyak faktor 2.5, dan menggandakan eksport hasil pertanian.

Presiden Kazakhstan menegaskan bahawa kesejahteraan sosial rakyat adalah keutamaan bagi pemerintahnya dan mengaitkannya terlebih dahulu dengan masalah perumahan.

Menjelang 2021, 700,000 penyumbang Dana Pencen Akumulatif Bersatu akan dapat digunakan sebahagian daripada simpanan mereka untuk pembelian perumahan, rawatan perubatan atau untuk memindahkannya kepada pengurusan syarikat kewangan.

“Saya memerintahkan pemerintah, bersama dengan Bank Nasional, untuk menerapkan semua yang diperlukan peraturan dan melaksanakan kerja persiapan menjelang akhir tahun ini” katanya.

“Tahun ini program” 5-10-25 “mulai beroperasi, 390 bilion tenge ($ 928 juta) diperuntukkan.

Pelaksanaan program ini mesti sentiasa dipantau oleh pihak kerajaan. ”

Beliau menambah, bahawa dana harus ditujukan bukan hanya untuk pembinaan tetapi juga untuk mensubsidi sewa. Pada tahun pertama, liputan langkah ini akan meningkat 10 kali ganda, lebih daripada 100,000 keluarga akan menerima bantuan khusus.

Keluarga dan keadaan demografi adalah masalah yang serius bagi rakyat Kazakhstan. Ia akan melancarkan program “Angsagan Sabi (Rindu untuk Bayi)” khas bermula pada tahun 2021.

“Kita perlu meningkatkan jumlah kuota untuk program IVF kepada 7,000, iaitu tujuh kali ganda. ”, kata Tokayev.

Mengenai pendidikan dan kepentingannya untuk pembangunan negara, pengumuman pembaharuan dan keputusan baru seperti kenaikan gaji guru sebanyak 25% pada Januari 2021, dan akan meningkat pada masa akan datang,

“Saya telah menetapkan tugas untuk memastikan bahawa pada tahun 2025 akan ada liputan 100% pra-sekolah pendidikan dan pengajaran untuk kanak-kanak di bawah umur enam tahun. ”

Tokayev menunjukkan penghargaan dalam ucapannya kepada semua doktor dan pekerja barisan hadapan di Kazakhstan atas kerja dan dedikasi mereka semasa pandemik yang berterusan dan diberi petunjuk peruntukan 150 bilion tenge ($ 357 juta) untuk pembayaran bonus insentif kepada pekerja perubatan untuk separuh kedua tahun ini di bawah anggaran yang akan segera disemak.

Menjelang akhir tahun ini, 13 hospital baru yang memberi tumpuan kepada penyakit berjangkit akan dibina pelbagai wilayah di negara ini. Dan menjelang 2025, 20 penjagaan kesihatan pelbagai kemudahan fungsi moden akan ditugaskan. Ini bermaksud aliran masuk kira-kira satu setengah trilion tenge pelaburan dalam penjagaan kesihatan.

Bercakap mengenai perlindungan hak dan kepentingan pada warga negara, Tokayev mengatakan bahawa “Tidak aspek pembangunan sosio-ekonomi dapat dilaksanakan dengan jayanya tanpa peraturan undang-undang dan menjamin keselamatan warganegara kita “.

“Bidang jenayah harus dimodernisasi, mengikuti contoh yang dikembangkan negara-negara OECD. Kami memerlukan model yang memastikan perlindungan hak-hak warga negara tepat waktu dan
memenuhi standard antarabangsa yang tinggi” katanya.

“Saya menganggap perlu untuk memperkenalkan kepada Kazakhstan tiga model peringkat dengan pembahagian kuasa yang jelas.

” Model ini akan memastikan bahawa polis mesti mengenal pasti jenayah dan yang lain terlibat, mengumpulkan, dan menyatukan bukti. Pendakwa wajib memberikan penilaian bebas terhadap bukti yang dikumpulkan, menghentikan sebarang pelanggaran hak warganegara, mencegah penglibatan warganegara yang waras dalam proses jenayah, dan untuk menyokong pendakwaan di mahkamah.

Mahkamah akan mempertimbangkan aduan terhadap tindakan tersebut pihak berkuasa dan mengeluarkan keputusan akhir mengenai kes.

“Dari 2021, undang-undang harus dijatuhkan kepada jaksa dalam kes-kes jenayah untuk disepakati keputusan prosedur utama yang mempengaruhi hak asasi manusia dan kebebasan. ” Tokayev berkata.

Tokayev menjelaskan bahawa “Negara ini menghadapi tugas yang besar dan kompleks. Penyelesaian mereka yang berjaya memerlukan pendekatan luar biasa, pemikiran baru, perpaduan sejagat, dan saling bersama sokongan. “


“Kursus strategik kami jelas. Kami menyedari masalah dan kekurangan kami. “


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: