Bisnes

MaxMoney kerjasama dengan Nutanix tingkat pengalaman pelanggan dan perkuat daya tahan operasi

Kuala Lumpur – Penyedia perkhidmatan pertukaran wang dan pengiriman wang Malaysia, MaxMoney, menggunakan Nutanix untuk meningkatkan pengalaman pelanggan tanpa menjejaskan keselamatan dan privasi. Syarikat sejak itu menyaksikan ketersediaan sistem 100 peratus dan peningkatan masa tindak balas untuk perkhidmatan digital di cawangan mereka, yang membolehkan syarikat itu melayani lebih banyak pelanggan dalam sehari.

MaxMoney adalah salah satu syarikat pengiriman wang terkemuka di Malaysia. Walau bagaimanapun, infrastruktur teknologi warisannya tidak dapat ditingkatkan untuk menyokong pertumbuhan syarikat.

Selain itu, cawangan syarikat tersebut kebanyakannya terletak di lokasi dengan kesambungan internet yang kurang memuaskan dan hanya menawarkan satu atau dua megabait penghantaran data sesaat. Prestasi sistem yang agak perlahan menjadi rintangan kepada rancangan pengembangan perniagaan syarikat. MaxMoney memerlukan teknologi yang aktif dan dapat memberikan respons pantas apabila diperlukan.

MaxMoney kini menjalankan 60 mesin maya (VM), sistem pengeluaran, pangkalan data kritikal misi dan operasi pembangunan pada sistem yang dikuasakan oleh infrastruktur Nutanix yang terlalu banyak. Ini menyokong aplikasi penting syarikat, termasuk pelayan e-melnya serta aplikasi penukaran wang dan borong mata wang.

Selain ketersediaan 100 peratus, sistem MaxMoney kini berjalan dengan kecekapan dan fleksibiliti yang lebih besar. Masa tindak balas untuk pertanyaan pangkalan data dari cawangan telah dikurangkan dari dua minit menjadi kurang dari lima saat, menghilangkan kemungkinan masa pelayan habis dan membenarkan ejen perkhidmatan membantu lebih banyak pelanggan setiap hari.

“Pengalaman pelanggan adalah intipati perniagaan kami,” kata Mohd Izzairi Yamin, Ketua Pegawai Teknologi, MaxMoney.

Kami memerlukan platform yang aktif, fleksibel dan selamat yang membolehkan kami memberikan perkhidmatan pelanggan yang cekap dan luar biasa, sambil memudahkan kami untuk berinovasi dan meningkatkan skala perniagaan kami. Prasarana Nutanix adalah penyelesaian yang sempurna dan komprehensif untuk beberapa sebab, termasuk kemudahan penggunaan dan kecekapan kos. Sebilangan besar kemampuan yang Nutanix sediakan hanya tersedia sebagai pakej lesen yang berasingan dalam penyelesaian yang bersaing.

Dengan Nutanix, MaxMoney kini memiliki fleksibiliti untuk memindahkan data dari satu pelayan ke pelayan dengan lancar, sehingga membantu memastikan kelebihan, pengimbangan beban dan keselamatan datanya. Dalam posisi yang lebih baik untuk menyimpan dan melindungi informasi pelanggan, serta memastikan kepatuhan terhadap privasi data dan peraturan keselamatan.

Walaupun tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dengan produk Nutanix, pasukan IT MaxMoney mendapati platform ini mudah dan senang digunakan.

Menurut Jurutera MaxMoney, Mohd Firdaus, semua maklumat yang mereka perlukan untuk memastikan sistem mereka berjalan lancar dapat diakses dengan mudah pada satu panel kaca dengan Nutanix Prism.

“Daripada menyelesaikan masalah sepanjang masa, kami sekarang diperingatkan oleh pemberitahuan jika ada masalah. Masa kita sekarang dapat dilaburkan dengan lebih baik ke arah berinovasi dan membina perkhidmatan digital, ”katanya.

Avinash Gowda, Pengurus Nutanix Malaysia, mengulas bahawa banyak perniagaan di sektor perkhidmatan kewangan digitalisasi untuk memenuhi permintaan pengguna yang terus berubah.

Nutanix menyokong beberapa institusi kewangan terbesar di Malaysia dalam perjalanan transformasi digital mereka.

“Hari ini, kami dengan senang hati bekerjasama dengan MaxMoney untuk membantu syarikat memodenkan infrastruktur IT dan yang terbaik dalam memberikan pengalaman pelanggan yang luar biasa. Dengan platform Nutanix, MaxMoney diberi kuasa untuk menjadi lebih aktif dari segi teknologi dan lebih mampu memanfaatkan peluang pasaran, ”katanya.

Ditubuhkan pada tahun 1982, MaxMoney adalah syarikat pertama di Malaysia yang dianugerahkan lesen Perniagaan Perkhidmatan Wang (MSB) sepenuhnya oleh Bank Negara, Bank Negara Malaysia. MaxMoney menyediakan perkhidmatan pertukaran wang dan pengiriman wang di lebih 20 lokasi di seluruh negara. Syarikat ini juga membolehkan pelanggan menukar dan memindahkan wang pada bila-bila masa dan dari mana sahaja melalui aplikasi mudah alihnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: